GRATIS EBOOK

DIT VERDIENEN ZIJ:
de albumcijfers van 6 verschillende fotografen

Een gratis ebook voor huwelijksfotografen die next level albums willen maken en daar een mooie extra omzet mee willen verdienen. 

Albums zijn fantastisch, ze maken je koppels nog zoveel blijer met hun foto’s. Maar hoe pak je de verkoop ervan aan? Waar hou je rekening mee? Hoe kom je tot je verkoopprijs? En hoe slaag je erin een album te verkopen dat én het volledige verhaal van de dag vertelt, én je een goede omzet oplevert?

Storytime: faalverhalen over onze eerste albumsales

+ Een van mijn eerste koppels vroeg om een album. Ik ben dan op zoek gegaan naar een leverancier die mij oké kwaliteit leek. (Als ik er nu over nadenk, was die kwaliteit niet top, woeps.) Ik ben gaan opzoeken wat ik toen vroeg en vond dit terug: “Wat betreft mijn uren, ik heb er ongeveer zes uur ingestoken en dacht jullie zestig euro te vragen (dat ga ik niet vermeerderen als jullie nog aanpassingen ofzo willen doen). Is dat ok?” Natuurlijk was ik nog veel meer tijd kwijt, met de aanpassingen erbij. Ik ben het album ook aan de deur gaan afleveren. Dus in totaal heb ik er… quasi niets aan verdiend. (cries in onbetaalde werkuren)

– Elke

+ Mijn allereerste album sale was er eentje van 750euro. “Niet slecht, toch?” Wel als je weet dat dat de prijs voor 3 albums was, ik 2x naar het koppel ben gereden om het album te bespreken (blijkbaar had ik nog nooit van Zoom gehoord) én de winst te verdelen was over 2 fotografen.

– Kaat

+ Ik heb jarenlang albums ónder de inkoopprijs verkocht… ik had een ultradunne marge voor mezelf ingesteld, omdat ik het zo zielig vond dat het anders zo duur werd voor het bruidspaar. Maar was even vergeten dat er nog verzendkosten, inklaringskosten en belastingen bij kwamen. Ik kwam er pas achter toen mijn vriend met mij ging zitten om mijn rampzalige financiën door te nemen.

– Nadia

+ Ik had een album met een gepersonaliseerde cover besteld voor een koppel. Wanneer het album werd geleverd, zag ik dat het logo niet centraal geprint was. Helaas merkte ik al snel dat ik een verkeerd bestand had doorgestuurd en het dus mijn eigen fout was. Ik heb het album moeten terugsturen naar mijn leverancier en heb zelf moeten opdraaien voor de verzending en de extra kosten voor de nieuwe cover. Mijn marges waren op dat moment veel te laag waardoor ik uiteindelijk maar €75 overhield aan de hele verkoop. Ik kon wel wenen.

– Leentje

Onze album sales nu

+ Een koppel beweerde – één week nà pick-up – dat er waterschade was aan hun album dat volgens hen veroorzaakt moet geweest zijn door de leverancier. Ondanks het feit dat ze hun album pagina per pagina bekeken hadden wanneer ze het zijn komen ophalen, en er toen geen opmerkingen waren, was het mijn woord tegen dat van hun. Ik heb op eigen kosten een nieuw exemplaar voor hen besteld. Dankzij de marges die ik neem, heb ik er gelukkig geen zwaar verlies op gedraaid.

– Kaat

+ Ik fotografeerde een tijdje terug een piepkleine trouw die maar een paar uurtjes geduurd heeft. Het koppel besliste heel last-minute om te trouwen omwille van trieste familiale omstandigheden. Achteraf bestelden deze mensen voor 2700euro aan albums.  Ik heb meer omzet gedraaid op de albumverkoop dan op mijn uren fotografie.

– Elke

+ Voor één van mijn koppels ontwierp ik een album van 100 pagina’s. Met een bang hartje begon ik samen met mijn koppel aan de feedbackronde. De bruidegom opende het gesprek, heel to-the-point: “Leentje, ik ga eerlijk zijn. Het album is niet goedkoop, maar het is prachtig. Eigenlijk kan het me niet schelen hoeveel het kost want we trouwen maar één keer. We gaan zeker géén pagina’s schrappen”. Het koppel bestelde het album van 100 pagina’s én 2 ouderalbums.

– Leentje

You get the point: we hebben allemaal de bal serieus misgeslagen als het aankomt op onze album sales. (Om niet te zeggen: een heel ballenbad.) Maar eens we doorhadden hoe het wél kon, hebben we nooit meer achterom gekeken. We hebben het verkoopproces helemaal onder de knie en weten je door album upselling een mooie extra omzet kan genereren. 

Exact daarom, in volle transparantie, maakten we deze gids.
Zodat jij de mogelijkheden ziet en hier zelf ook naartoe kan werken. 

Ebook fotograferen in hard licht

Na het lezen van dit Ebook

+ Durf jij correcte prijzen vragen voor je albums

+ Heb je concrete handvaten om je album omzet te verhogen

+ Heb je een transparant inzicht in de album prijszetting van een aantal trouwfotografen

+ Heb je minder angst om album sales mee in je workflow te integreren

Wat anderen over ons zeggen…

Leonard Walpot

“Er is een mindshift gekomen die mijn hele business raakt: de tips en trucs die jij hebt gegeven, kan ik direct gebruiken bij het verder opbouwen van mijn bedrijf. Ik ben je bijzonder dankbaar voor de goede inzichten!”

Liselotte van Studio Leau

“Ik had oprecht nooit gestaan waar ik stond zonder jullie. Dat meen ik uit de grond van mijn hart. En ik zeg dat zonder af te doen aan mijn eigen prestaties, want ik vind ook dat ik heel hard werk en gewerkt heb. Maar dankzij jullie heb ik wel heel veel bijgeleerd EN ben ik meteen met de juiste tools aan het werk gegaan..”

Wie is Nadia?

Nadia is een enthousiaste spring in ‘t veld die al 15 jaar ervaring heeft als huwelijksfotograaf. Ze zag in dat ze veel geld op tafel liet liggen met albums en ging op zoek naar een beter verkoopsproces. In 2015 ontwikkelde ze haar eigen methodiek voor albumverkoop. Al meer dan 200 fotografen hebben haar live cursus gevolgd, met spectaculaire resultaten.

Wie is First Light?

First Light bestaat uit Kaat DM, Leentje Loves Light en Elke Van den Ende.

Drie gepassioneerde huwelijksfotografen die inmiddels meer dan 650 trouwfeesten fotografeerden in binnen- en buitenland. Van de Kerkstraat nr. 28 in het kleinste Vlaamse dorp tot feesten in Marokko, Chili en India. Sinds 2020 bundelen we onze krachten en maken we diepgravende workshops voor trouw- en portretfotografen.
Ze willen je helpen om je eigen dromen na te jagen. Met de nodige kennis, creatieve inspiratie en sterke fundamenten. Zelf hebben ze met vallen, opstaan en heel veel googlen geleerd. Ze hebben geëxperimenteerd, bijgeleerd en zijn regelmatig plat op ons gezicht gegaan. Die ervaringen gebruiken ze om je een massa handvaten mee te geven voor een bloeiende carrière. Samen maken ze een schatkist aan fotografiekennis toegankelijk en creëren ze een warm netwerk voor leergierige en enthousiaste fotografen.

Wil jij eindelijk weten hoe je dat ontwerpen van albums het best aanpakt? Wat je beter vermijdt als je je broek niet wil scheuren aan een album sale? We hebben onze ervaring en deskundigheid met veel plezier nog eens voor je samen gegooid, met als resultaat deze checklist. En die is volledig gratis! Check it out!

foto: © Simon Leclercq